chevron_rightPORADY DEKARZA

  • uszczelniacz z wiadra lub puszki najlepiej aplikuje się kielnią trapezową lub szpachelką przyciętą w kształt trójkąta albo zaokrągloną nożycami do blachy,
  • przed użyciem w niskiej temperaturze ( < 10 oC ) trzeba włożyć materiał do pomieszczenia o temperaturze pokojowej – będzie lepiej urabialny,
  • dla zachowania jakości uszczelnienia w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jego grubość – powinna wynosić ok. 5-6mm,
  • krawędzie uszczelnienia należy wygładzić, w ten sposób woda opadowa nie będzie miała możliwości podpłynięcia pod uszczelniacz,
  • uważaj, aby nie ominąć uszczelnienia w żadnym newralgicznym punkcie – patrz krytycznie na naprawiane przez siebie pokrycie dachowe.

chevron_rightTechnologia wykonania uszczelnień miejscowych bez siatki

  1. Oczyszczenie podłoża z zanieczyszczeń i obluzowanych elementów.
  2. Dokładne wypełnienie szczeliny uszczelniaczem.
  3. Wykonanie nad szczeliną pasa uszczelniacza o szerokości min. 6cm (po 3cm z każdej strony szczeliny) i grubości 4-6mm.
  4. Wyrównanie uszczelnienia i wygładzenie krawędzi.

  1. Oczyszczenie podłoża z zanieczyszczeń i obluzowanych elementów.
  2. Dokładne wypełnienie szczeliny uszczelniaczem.
  3. Wykonanie nad szczeliną pasa uszczelniacza o szerokości min. 6cm (po 3cm z każdej strony szczeliny) i grubości 3mm.
  4. Docięcie poliestrowej siatki zbrojącej na potrzebny wymiar.
  5. Wklejenie siatki w wykonany pas uszczelniacza.
  6. Pokrycie siatki drugą warstwą uszczelniacza o grubości 3mm.
  7. Wyrównanie uszczelnienia i wygładzenie krawędzi.